Oryginalne tasaki kuchenne od renomowanych producentów mogą kosztować nawet kilkadziesiąt złotych, dlatego też tym bardziej warto postawić na wysokiej jakości akcesoria kuchenne, które nie zawiodą w najmniej spodziewanym momencie. Obróbka mięsa jak powszechnie wiadomo nie jest prostym zadaniem. Bez odpowiednich noży bardzo trudno będzie poradzić sobie z twardymi kośćmi. Dzięki porządnemu tasakowi będzie można zaoszczędzić sporo cennego czasu, nerwów i siły.
Na które elementy warto zwrócić uwagę?
W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę oczywiście na wielkość tasaka. Jak łatwo się domyślić w dużej mierze to właśnie wielkość ostrza determinuje przeznaczenie tasaka. Jeżeli istnieje taka możliwość to warto kupić zestaw tasaków (mały, średni i duży), które będzie można wykorzystać do poszczególnych prac kuchennych.
Kolejnym elementem na który należy zwrócić uwagę jest surowiec, który użyty został do produkcji ostrza. Najtańszym rozwiązaniem są tasaki kuchenne wykonane ze stali węglowej. Nieco droższe są tasaki ze stali nierdzewnej, które cieszą się bez wątpienia największym zainteresowaniem. W lokalach gastronomicznych wykorzystywane są z kolei elastyczne i wytrzymałe tasaki ze stali damasceńskiej.
Oprócz ostrza warto zwrócić uwagę również na materiał z którego wykonana jest rękojeść. Godne uwagi są tasaki kuchenne, które w całości rękojeść mają wykonane z wysokiej jakości drewna. Jest to bardzo wytrzymały i wygodny w użytkowaniu materiał. Stalowa rękojeść co prawda jest bardzo wytrzymała, ale niestety może ślizgać się w dłoni.
Jak prawidłowo naostrzyć tasak kuchenny?
Niestety nawet najlepszy tasak kuchenny przy intensywnym użytkowaniu może się stępić, dlatego też niezbędne jest jego naostrzenie. W zadaniu tym pomóc może profesjonalny kamień wodny do ostrzenia. Osoby, które nie czują się na siłach, aby samodzielnie naostrzyć tasak mogą skorzystać z usług profesjonalistów. Na rynku jest wiele rzetelnych firm, które oferują swoim klientom ostrzenie noży, siekier i tasaków. Dzięki fachowej pomocy mamy pewność, że nie zniszczymy ostrza.
Tasaki kuchenne można naostrzyć za pomocą zwykłych osełek kamiennych. Mowa tutaj oczywiście o kamieniach ściernych, które dostępne są w wielu różnych kształtach. Wspomniane kamienie wodne wykorzystywane są do ostrzenia tasaków na mokro.
Tasaki kuchenne dostępne są w ofercie Gastrosilesia